deluser

DELUSER(8)                  System Manager's Manual                 DELUSER(8)



NAZWA
       deluser, delgroup - usuwa użytkownika lub grupÄ z systemu

SKÅADNIA
       deluser [opcje] [--force] [--remove-home] [--remove-all-files]
       [--backup] [--backup-to KATALOG] użytkownik

       deluser --group [opcje] grupa
       delgroup [opcje] [--only-if-empty] grupa

       deluser [opcje] użytkownik grupa

   WSPÃLNE OPCJE
       [--quiet] [--system] [--help] [--version] [--conf PLIK]

OPIS
       deluser i delgroup usuwajÄ użytkowników i grupy z systemu zgodnie z
       opcjami wymienionymi w linii poleceÅ oraz konfiguracjÄ zawartÄ w pliku
       /etc/deluser.conf i /etc/adduser.conf. Programy te sÄ bardziej
       przyjaznymi dla użytkownika interfejsami do programów userdel i
       groupdel, opcjonalnie usuwajÄcymi katalog domowy użytkownika lub nawet
       wszystkie pliki, których wÅaÅcicielem jest usuwany użytkownik,
       uruchamiajÄcymi lokalne skrypty i majÄcymi inne dodatkowe funkcje.
       deluser i delgroup mogÄ byÄ użyte w jednym z trzech trybów:

   Usuwanie zwykÅych użytkowników
       deluser, jeÅli zostanie wywoÅany z jednym argumentem nie bÄdÄcym opcjÄ
       oraz bez opcji --group, usunie zwykÅego użytkownika.

       DomyÅlnie deluser usunie użytkownika bez usuwania katalogu domowego,
       pliku zawierajÄcego przychodzÄcÄ pocztÄ użytkownika ani jakiegokolwiek
       innego pliku w systemie, należÄcego do użytkownika. UsunÄÄ katalog
       domowy i pocztÄ użytkownika można używajÄc opcji --remove-home.

       Opcja --remove-all-files usuwa z systemu wszystkie pliki, których
       wÅaÅcicielem jest usuwany użytkownik. ProszÄ zauważyÄ, że użycie
       opcji --remove-home ÅÄcznie z tÄ opcjÄ nie ma żadnego znaczenia,
       ponieważ opcja --remove-all-files obejmuje wszystkie pliki, ÅÄcznie z
       katalogiem domowym i plikiem zawierajÄcym pocztÄ użytkownika.

       Aby przed usuniÄciem plików zrobiÄ ich kopie zapasowe, należy użyÄ
       opcji --backup, która utworzy plik nazwa-użytkownika.tar(.gz|.bz2) w
       katalogu okreÅlonym przez opcjÄ --backup-to (domyÅlnie jest to bieżÄcy
       katalog roboczy). Zarówno opcje usuwania, jak i tworzenia kopii
       zapasowej mogÄ zostaÄ ustawione jako domyÅlne w pliku konfiguracyjnym
       /etc/deluser.conf. SzczegóÅy można znaleÅºÄ w deluser.conf(5).

       Aby usunÄÄ użytkownika root (uid 0), należy użyÄ opcji --force, co
       może zapobiec przypadkowemu usuniÄciu tego użytkownika.

       Po usuniÄciu konta użytkownika, zostanie uruchomiony plik
       /usr/local/sbin/deluser.local, jeżeli istnieje, w celu wykonania
       lokalnych ustawieÅ. Argumenty przekazywane do deluser.local sÄ
       nastÄpujÄce:
       nazwa-użytkownika uid gid katalog-domowy


   Usuwanie grup
       Jeżeli deluser zostanie uruchomiony z opcjÄ --group lub jako program
       delgroup, to grupa zostanie usuniÄta.

       Ostrzeżenie: Nie można usunÄÄ podstawowej grupy istniejÄcego
       użytkownika.

       Jeżeli podano opcjÄ --only-if-empty, to grupa nie zostanie usuniÄta,
       jeżeli ma przypisanych czÅonków.


   Usuwa użytkownika z okreÅlonej grupy
       deluser wywoÅany z dwoma argumentami nie bÄdÄcymi opcjami usunie
       użytkownika z podanej grupy.

OPCJE
       --conf PLIK
              Użyje pliku PLIK zamiast /etc/deluser.conf i /etc/adduser.conf.

       --group
              Usuwa grupÄ. Jest to domyÅlna akcja, jeżeli program jest
              wywoÅany jako delgroup.

       --help WyÅwietla krótkÄ instrukcjÄ używania programu.

       --quiet
              Program wyÅwietla mniej komunikatów niż zazwyczaj.

       --system
              Usuwa użytkownika/grupÄ tylko wtedy, gdy jest to
              użytkownik/grupa systemowy/systemowa. Pozwala to uniknÄÄ
              przypadkowego usuniÄcia niesystemowych użytkowników/grup.
              Dodatkowo, jeżeli użytkownik nie istnieje, to nie jest
              zwracany bÅÄd. Ta opcja jest gÅównie przeznaczana do użycia w
              skryptach opiekunów pakietów Debiana.

       --backup
              Tworzy kopie zapasowe wszystkich plików znajdujÄcych siÄ w
              katalogu domowym użytkownika do pliku o nazwie /$user.tar.bz2
              lub /$user.tar.gz.

       --backup-to
              Zamiast umieszczaÄ pliki pliki kopii zapasowych w /, umieszcza
              je w katalogu podanym jako parametr tej opcji. Ustawia opcjÄ
              --backup.

       --remove-home
              Usuwa katalog domowy użytkownika i jego pocztÄ. JeÅli podano
              --backup, pliki sÄ usuwane po utworzeniu ich kopii zapasowej.

       --remove-all-files
              Usuwa z systemu wszystkie pliki, których wÅaÅcicielem jest ten
              użytkownik. Uwaga:  w przypadku podania tej opcji,
              --remove-home nie bÄdzie miaÅo żadnego efektu. JeÅli podano
              --backup, pliki sÄ usuwane po utworzeniu ich kopii zapasowej.

       --version
              WyÅwietla informacjÄ o wersji i prawach autorskich.

WARTOÅÄ ZWRACANA
       0      Akcja zostaÅa pomyÅlnie wykonana.

       1      Użytkownik do usuniÄcia nie byÅ użytkownikiem systemowym. Nie
              wykonano żadnej akcji.

       2      Podany użytkownik nie istnieje. Nie wykonano żadnej akcji.

       3      Podana grupa nie istnieje. Nie wykonano żadnej akcji.

       4      BÅÄd wewnÄtrzny. Nie wykonano żadnej akcji.

       5      Usuwana grupa nie jest pusta. Nie wykonano żadnej akcji.

       6      Użytkownik nie należy do podanej grupy. Nie wykonano żadnej
              akcji.

       7      Nie można usunÄÄ użytkownika z jego podstawowej grupy. Nie
              wykonano żadnej akcji.

       8      Nie zostaŠzainstalowany pakiet "perl-modules", który jest
              wymagany do przeprowadzenia żÄdanych akcji. Nie wykonano
              żadnej akcji.

       9      Aby usunÄÄ konto użytkownika root, wymagane jest podanie opcji
              "--force". Nie wykonano żadnej akcji.


PLIKI
       /etc/deluser.conf

ZOBACZ TAKŻE
       deluser.conf(5), adduser(8), userdel(8), groupdel(8)


TÅUMACZENIE
       Robert Luberda <robert@debian.org>, październik 2005 r.

PRAWA AUTORSKIE
       Copyright (C) 2000 Roland Bauerschmidt. Modyfikacje (C) 2004 Marc Haber
       i Joerg Hoh. Ta strona podrÄcznika oraz program deluser opierajÄ siÄ na
       adduser, którego prawa autorskie sÄ nastÄpujÄce:
       Copyright (C) 1997, 1998, 1999 Guy Maor. Modyfikowany przez Rolanda
       Bauerschmidta i Marca Habera.
       Copyright (C) 1995 Ted Hajek, z dużym wkÅadem oryginalnego programu
       adduser z Debiana.
       Copyright (C) 1994 Ian Murdock. deluser jest wolnym oprogramowaniem,
       warunki licencji - patrz GNU General Public Licence w wersji 2 lub
       wyższej. Nie ma żadnych gwarancji.



Debian GNU/Linux           wersja 3.113+nmu3ubuntu4                 DELUSER(8)